Is het leven moeilijk?

 

Een tijdje geleden stuitte ik op onderstaand filmpje van cabaretière Brigitte Kaandorp. De eerste keer dat ik haar optreden van ‘Ik heb een heel zwaar leven’ zag, lag ik in een deuk van het lachen. Wat haar optreden zo sterk maakt is dat het op een ironische manier duidelijk maakt dat het gevoel wat mensen vaak hebben, namelijk dat hun leven moeilijk of zwaar is, duidelijk afhankelijk is van de eigen perceptie. Het relativeert de problemen en moeilijkheden die mensen denken te hebben in het leven enorm, omdat duidelijk is dat het zware gevoel van het personage van Kaandorp absoluut niet in verhouding staat tot de realiteit. Haar optreden geeft reeds antwoord op de vraag die mensen vaak hebben, namelijk waarom het in het leven zo moeilijk moet? Kort gezegd: Het is niet moeilijk als jíj niet moeilijk doet.

 

In sommige religieuze bewegingen wordt gesproken van de aarde als een tranendal waarin de mens eerst moet zwoegen, om na het verscheiden in de hemel te kunnen genieten van een leven met God. Als Transformant zie ik het anders: God heeft de mens op aarde geplaatst om zich te ontwikkelen in een relatie met Hem, door te werken aan de levensmissie die ieder mens reeds voor de geboorte heeft meegekregen. Het werken aan dit levensdoel op aarde, is een genieten op zich. Het leven op aarde is dus niet moeilijk, maar een genieten, reeds hier en nu!

 

Als je het leven dus wel als moeilijk ervaart, dan komt dat dus door de manier waarop je ernaar kijkt. Perceptie, zoals het optreden van Kaandorp duidelijk maakt. Zie je iets positief of negatief? Denk je in moeten of mogen? Zie je iets als probleem of uitdaging? Afhankelijk van de bril die jij kiest, zal je gevoel positief of negatief zijn. Je gevoel overkomt je namelijk niet zomaar, maar wordt beïnvloed door de bril waardoor jij kijkt. Als jij het leven dus zwaarmoedig bekijkt, dan weet je één ding zeker: dan zal je het leven ook als zodanig ervaren. De zogeheten selffulfilling prophecy. Zoals het personage van Kaandorp voorspelt dat wanneer ze in haar graf ligt ‘En ze zullen bij hun praatjes ook wel zeggen: het is waar O, wat was het leven van die vrouw verschrikkelijk zwaar.’

 

Is het leven moeilijk? Nee, jíj bepaalt of je het licht hebt of zwaar. Ik nodig jullie uit om onderstaand filmpje van het optreden van Kaandorp te bekijken; te lachen om de potentiele herkenbaarheid en de eventuele moeilijkheden die je zelf in het leven ervaart te relativeren.